Stedenbouwkundige handhaving

Stad Damme zet in op een volwaardige stedenbouwkundige handhaving.

Handhaving heeft als doel om flagrante inbreuken op de omgevingswetgeving te herstellen door middel van actief toezicht op het naleven van de belangrijkste gewenste ruimtelijk gewenste ontwikkelingen. Zo worden de collegebeslissingen over omgevingsdossiers kracht bijgezet. Handhaving geeft het signaal aan burgers dat het het waard is om een omgevingsvergunning in te dienen, en dat personen die zich aan de regels houden zich niet benadeeld hoeven te voelen t.o.v. personen die zich niet aan de regels houden.

Het prioriteitenkader bepaalt welke overtredingen Stad Damme belangrijk acht en welke minder belangrijk. Het schept duidelijkheid naar de burger toe welke overtredingen al zeker niet geduld worden. Deze zullen prioritair opgevolgd worden. De belangrijkste gewenste ruimtelijke ontwikkelingen relevant voor Stad Damme worden bepaald door het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (nog te vervangen door een Ruimtelijk Beleidsplan), de verordeningen, maar ook het actieve vergunningsbeleid. Dat wil echter niet zeggen dat er niet opgetreden kan worden bij andere flagrante inbreuken.

Voor grote inbreuken tegen de omgevingswetgeving, passend binnen ons prioriteitenkader, is de dienst Handhaving bereikbaar op het mailadres handhaving@damme.be.

Prioriteitenkader

Stad Damme hanteert de volgende handhavingsprioriteiten, zonder volgorde van belangrijkheid:

  1. Onvergunde wijzigingen aan de toeristische waarden en het erfgoed van Damme.
  2. Onvergunde functiewijzigingen, waaronder het wijzigen van het aantal woongelegenheden.
  3. Onvergunde significante wijzigingen aan de waterhuishouding, waaronder aanmerkelijke reliëfwijzigingen of het flagrant niet volgen van de bepalingen uit de hemelwaterverordening.
  4. Onvergunde constructies op het openbaar domein en flagrante constructies in de voortuin.
  5. Onvergund plaatsen van constructies of het vellen van hoogstammige bomen, dit in ruimtelijk kwetsbare gebieden of in lijnvormige elementen.
  6. Flagrante schendingen van de voorwaarden bij een vergunning.
  7. Onvergunde en uitzonderlijk grote constructies (richtlijn groter dan 300 m³) of van kleinere constructies die voor bewoning dienen (o.a. Tiny Houses).
  8. Recidive.

De volledige uitleg is terug te vinden in het reglement onderaan deze pagina.

Onze intergemeentelijke handhaver

Voor handhaving werkt de stad Damme samen met de West-Vlaamse Intercommunale. Het aanspreekpunt binnen het lokaal bestuur Damme is Wendy Cromheecke. 

Protocol met Vlaanderen

Handhavingsdossiers worden uitgewisseld via het Vlaamse HandhavingsPlatform (VHP). Hiertoe heeft Stad Damme het “Protocol ter omkadering van de elektronische mededeling van persoonsgegevens tussen het agentschap justitie en handhaving en gemeente Damme in het kader van de toegang tot het Vlaams handhavingsplatform” ondertekend. Dit protocol is onderaan deze pagina beschikbaar.

Openingsuren & contact

Wonen & Werken - Handhaving

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 68

Deel deze pagina