Stad Damme mag het internationale keurmerk voor duurzaamheid Cittaslow dragen. Dat is op 24 juni beslist tijdens de algemene vergadering van het internationale Cittaslow-netwerk in het Italiaanse Parma. Het label wordt toegekend aan steden en gemeenten die naar de hoogst mogelijke kwaliteit van leven streven voor hun inwoners, ondernemers en bezoekers. Aan de erkenning ging een audit vooraf. Het label bevestigt het beleid van Damme om een plek voor onthaasting te zijn. De slogan van de stad luidt sinds 2015 Damme geeft tijd met als kernbegrippen het drieluik ontplooien, ontmoeten en ontdekken ofwel ik, de ander en de omgeving.
Damme streeft ernaar een onthaaste stad met een hoge kwaliteit van leven te zijn. Daarom hingen het stads- en OCMW-bestuur de acties in hun meerjarenplanning 2020-2025 vast aan de criteria van Cittaslow. De actie 4.4.1 "Behalen en behouden van het Cittaslow-label" is intussen gerealiseerd. De stad zal er nu alles aan doen om het label te behouden.
Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit van leven voor haar inwoners, ondernemers en bezoekers.
Een Cittaslow kan niet bestaan zonder de actieve bijdrage van lokale organisaties, handelaars, ambachtslui, landbouwers, scholen, verenigingen, enz. Het hoofddoel is de gemeenschapsgeest in stand te houden en tegelijkertijd kennis over te dragen aan de nieuwe generaties om hen bewust te maken van hun cultureel erfgoed. Er is geen smart zonder slow.
Filosofie
De filosofie achter Cittaslow is de mens in een duurzame omgeving. Of het nu gaat om inwoners, bezoekers of ondernemers, door de criteria van Cittaslow toe te passen, kunnen ze leven in een kwalitatief hoogwaardig landschap en een krachtige sociale omgeving die innovatief is maar met respect voor de oorsprong, de identiteit en cultuurhistorie. Kernwoorden bij Cittaslow zijn authenticiteit, gastvrijheid, respect, tijd en aandacht voor elkaar. Cittaslow en Slow City zijn synoniemen. Het project startte in Italië in 1999.
Cittaslow-manifest
Speerpunten
- Een Cittaslow staat voor kwaliteit van leven
- Een Cittaslow is een gemeenschap en biedt sociale cohesie
- Een Cittaslow handhaaft en ontwikkelt waardevolle landschappen en biodiversiteit
- Een Cittaslow handhaaft tradities en staat voor innovatie
- Een Cittaslow stelt kwaliteit op prijs
- Een Cittaslow geeft door middel van haar kwaliteiten betekenis aan de verhouding tussen stad en land
Uit het Cittaslow-manifest:
"We zijn op zoek naar steden waar de mensen nog nieuwsgierig zijn naar de oude tijden, steden die rijk zijn aan theaters, pleinen, cafés, werkplaatsen, restaurants en spirituele plaatsen, steden met ongerepte landschappen en charmante ambachtslieden waar de mensen nog in staat zijn om het langzame verloop van de seizoenen en hun echte producten te herkennen met respect voor smaak, gezondheid en spontane gewoonten ..."
"Uit de ervaring van Slow Food en Cittaslow is een nieuwe culturele en wetenschappelijke benadering geboren: van voedsel naar landbouw, van landbouw naar milieu, van milieu naar woonruimte waar het aangenaam vertoeven is. De Cittaslow staat in het middelpunt van "slow"-gebieden en een nieuw bewustzijn van burgerschap en mensenrechten."
Wereldwijd
Wereldwijd dragen momenteel 290 steden in 33 landen het officiële Slow City- of Cittaslow-label. In België zijn dat Opzullik, Edingen, Lens, Jurbeke en Estinnes, Maaseik, Chaudfontaine en Damme. Enkel gemeenten met minder dan 50.000 inwoners komen in aanmerking.
Meer info op www.cittaslow.be en www.cittaslow.org.