Bijenstruiken

Het sportpark wensten we nog meer af te sluiten van de tuin door het aanleggen van een groenscherm. Met een houtkant die bloeiend en besdragende soorten bevat, combineren we privacy, windbescherming, voedselvoorziening voor de bijen en habitat voor allerlei plaagbestrijdende insecten.

O.a. zweefvliegen, gaasmuggen, lieveheersbeestje kunnen er ongestoord wonen en tegelijk inzetten op luizen en andere belagers die in tuin ongewenst zijn.  

Zo’n nieuw groenscherm wordt aangeplant met bosgoed op beperkte grootte, maar groeit heel snel uit tot een 5 m hoog en dicht geheel. Verstoppertje spelen is dus perfect mogelijk vanuit de naastgelegen speelzone. Onderhoud van deze zone beperkt zich tot het verjongen door afzetten van de struiken met een frequentie van 5 à 10 jaar. Heel snel daarna vervangen jonge twijgen de oude takken en kan de groeicyclus herbeginnen.

In de tuin werden verder ook geurende en vroegbloeiende struiken aangeplant als bijenvoedsel:

  • Hamamelis intermedia of toverhazelaar bloeit al in februari met vrolijke gele en oranje bloemen.
    • Hamamelis intermedia ‘Barmstedt Gold’
    • Hamamelis intermedia ‘Jelena’
    • Hamamelis intermedia ‘Pallida’
  • Lonicera fragantissima of winterkamperfoelie werd in twee geurende massieven bij de ingang vooraan de bibliotheek aangeplant. Zowel de bezoeker als de in februari actieve hommel profiteren van die vroege bloei. 
  • Heptacodium miconoides of de zevenzonenboom biedt in september waardevol bijenvoedsel
  • Magnolia wieseneri bloeit pas in mei met een grote open bloem en is daarmee veel minder vorstgevoelig dan veel van zijn soortgenoten die al in maart bloeien. 
  • Viburnum burwoudii of sneeuwbalstruik geurt heel intens tijdens de bloei in april en mei, en draagt in het najaar bessen en een warm gekleurd herfstkleed. 
  • Euonymus alatus of kardinaalsmuts heeft een bijna onzichtbare bloei in mei, maar een schitterende herfstverkleuring en kruklijstjes op het oude hout. Zijn habitus is in elk seizoen mooi.
  • Hydrangea paniculata of pluimhortensia-zaailingen met veel fertiele bloemen werden ons door een lokale hortensiakweker aangeboden. Enkel in de fertiele bloemen is veel nectar te vinden. In tegenstelling tot de meeste hortensia’s verdragen de pluimhortensia’s meer zon.
  • Hydrangea serrata of berghortensia’s zijn echte schaduwplanten. Het zijn kleine struiken met een plat bloemscherm. De bijen bestuiven de buitenste rand van fertiele bloemen. Tal van soorten ontwikkelen eind augustus en september prachtige rode herfstkleuren , hiervoor dienen ze wel voldoende uren zon te krijgen ( liefst geen volle middagzon). Serrata hortensia's zijn planten voor de échte  Hydrangea liefhebber.
  • Lagerstroemia x 'Sarah’s  Favorite'
    Lagerstroemia is oorspronkelijk een exotische plant die het goed doet in warme gebieden. Daarom was het een uitdaging om winterharde soorten te ontwikkelen. De sponsor Devriese-Luyssen biedt nu een gamma van Lagerstroemia’s die vlot bloeien vlot in ons gematigd zeeklimaat. Het is een veelzijdige plant die ontelbare volle bloemtrossen geeft van juli tot september, en een warme herfstverkleuring nadien. Bijen en hommels zijn er dol op vanwege het hoge nectar en pollengehalte en de late bloei. Sarah’s Favorite staat op een zonnig plekje in de bijentuin.

Openingsuren & contact

Groendienst

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 60

Deel deze pagina