Oude wilgen - Elia

 

Om veiligheidsredenen moest de stad Damme de 60 jaar oude knotwilgen onder de hoogspanningslijn tussen de Leestjesstraat en de Strijktiende in Moerkerke verwijderen. Bomen en hoge beplanting mogen namelijk niet te dicht in de buurt van de elektriciteitsdraden komen, anders kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. 

De knotwilgen werden niet zomaar verwijderd. De stad is op zoek gegaan naar een geschikte nieuwe plek voor de bomen. Zo werden een 10-tal bomen ingeplant in de laagstgelegen zone naast de bibliotheek. De verplantte bomen werden met kluit uitgegraven en getransporteerd naar de nieuwe bestemming. Daar werden ze op dezelfde diepte in de natte zone opnieuw aangeplant. Om hen voorsprong te geven op vermoedelijk opnieuw warme zomer, werden ze met een plantenversterkend middel behandeld op de wortelzone.
Er werden ook enkele bomen aan het maaiveld afgezaagd en grondig verdiept. Beide verplantmethodes zijn eerder succesvol uitgevoerd door de aannemer die de werken uitvoerde. Nieuwe scheuten op de kaal gesnoeid wilgen zullen weldra opnieuw voor verjonging zorgen. Knotwilgen worden het best om de 4 tot 6 jaar gesnoeid om uitscheuren van de kruin te vermijden. Uit het gezonde snoeihout kunnen nieuwe poten worden gemaakt om het wilgenbestand te verjongen. 

Om de oude wilgen voorsprong te geven hebben, we een wortelbehandeling uitgevoerd met Oenosan. Het toepassen van Oenosan activeert het immuniteitssysteem en vermindert de uitval van aanplant met 90%. Het zorgt bovendien voor verhoogde weerstand tegen ziektedruk, vorst en extreme hitte. Het product wordt door de stadsdiensten ook ingezet voor onkruidbeheersing, sneller dichtgroeien van bodembedekkers en als ondersteuning van verzwakte bomen. 

Bramen zijn van oudsher verbonden met onze streken. Door de opkomst van de klepelmaaier is het gemakkelijk om ze te bedwingen en is hun aanwezigheid aanzienlijk geslonken in het landschap. Dit gebeurde onder het mom van ‘hoe netter, hoe beter’. Ze verdienen zeker hun plaats terug in het landschap. Nestplaatsen voor hommels en solitaire bijen en veel stuifmeel en nectar zijn de voordelen. Geef ze opnieuw een plaats op beplantingsplannen om wandelpaden en overgangszones te kleuren.
Tijdens het verplanten van de wilgen, kwam ook andere vegetatie mee van de originele locatie. Bramen, wilde rozen, vlier en hop zijn er maar enkel van. Sommige van die planten groeien de holle kop van de oude knotwilgen.

Tussen de wilgenrij is het pad verhoogd aangelegd. Dat is nodig om in de winter en in natte periodes door de tuin te lopen. Het vlonderpad werd in duurzaam kastanjehout uitgevoerd. Dat  hout is langdurig bestand tegen natte voeten.

Openingsuren & contact

Groendienst

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 60

Deel deze pagina