naar top

Lenen voor (energie)renovatie weer voordeliger in 2025

De rente die je betaalt op een nieuwe Mijn VerbouwLening is op 4 februari 2025 gedaald tot 1,5 procent. Daardoor is je woning renoveren of zonnepanelen plaatsen dit jaar beter haalbaar, ook als je weinig spaargeld hebt.

Een renovatielening van de Vlaamse overheid aan een nog voordeliger rente.

De rentevoet die wordt aangerekend voor nieuwe Mijn VerbouwLeningen, wordt één keer per jaar aangepast en is gekoppeld aan de wettelijke rentevoet. Deze rentevoet is het laatste jaar fel gedaald. De wettelijke rentevoet bedraagt nu 4,5 procent. Voor de Mijn VerbouwLening wordt hier een rentekorting van 3 procent op toegekend. Hierdoor bedraagt de rentevoet voor Mijn VerbouwLening 1,5 procent vanaf 4 februari 2025. De rentevoet van Mijn VerbouwLening, was in 2023 nog 2,25 procent en in 2024 zelfs 2,75 procent.

De rentevoet voor een Mijn VerbouwLening ligt vast gedurende de volledige looptijd van de lening. Voor bestaande Mijn VerbouwLeningen verandert er dus niets.

Mijn VerbouwLening is veruit de meest aantrekkelijkste verbouwlening in vergelijking met leningen die door de banken worden aangeboden. De interestvoet ligt lager, en ook de looptijd van maximaal 25 jaar is veel langer. Er zijn geen dossierkosten voor Mijn VerbouwLening, geen hypothecaire waarborg en je hebt 36 maanden de tijd om de lening op te nemen.

Voor wie?

Je bent eigenaar van de woning of appartement en je bent er op het moment van de aanvraag gedomicilieerd of zal er uiterlijk binnen de 36 maand gedomicilieerd zijn. Of je bent eigenaar via erfenis of schenking (domicilie is dan niet vereist).

Er is ook een Mijn VerbouwLening voor verhuurders, niet commerciële instellingen (zoals vzw’s) en verenigingen van mede-eigenaars. Informatie daarover vind je op www.mijnverbouwlening.be.

Wat zijn de inkomensgrenzen voor de particuliere eigenaars?

Voor aanvragen vanaf 1 januari 2025:

  • Alleenstaande: maximaal inkomen van 53 880 euro.
  • Alleenstaande met 1 persoon ten laste of koppel zonder persoon ten laste: maximaal inkomen van 76 980 euro. Dit bedrag wordt met 4 320 euro verhoogd per persoon extra ten laste.

Er wordt rekening gehouden met het inkomen dat vermeld staat op het laatst beschikbare aanslagbiljet personenbelasting op het ogenblik dat je Mijn VerbouwLening aanvraagt.

Hoe aanvragen?

Je kan Mijn VerbouwLening eenvoudig online aanvragen via Mijn VerbouwLoket. Lukt dit niet? Ga dan langs bij het Energiehuis WVI Koning Albert I-laan 122, 8200 Sint-Michiels (Brugge)

Voor appartementen en verhuurders kan Mijn VerbouwLening enkel via het Energiehuis aangevraagd worden.

Je kan een lening aanvragen tot 60 000 euro. Het Energiehuis zal echter altijd nagaan welk leningsbedrag en welke looptijd voor jou haalbaar is.

Bij aanvraag van de Mijn VerbouwLening mogen er nog géén facturen zijn. De aanvraag gebeurt op basis van offertes die niet ouder zijn dan 6 maanden op het moment van de aanvraag. Facturen met een datum voor de aanvraag zullen niet kunnen opgenomen worden in de Mijn VerbouwLening.

Voor welke werken?

Je kan Mijn VerbouwLening én Mijn Verbouwpremie aanvragen voor onderstaande categorieën van werken. Per categorie van werken is een maximaal ontleenbedrag.

  • dakrenovatie (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. btw)
  • buitenmuurrenovatie (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. btw)
  • renovatie van vloeren en funderingen (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. btw) 
  • renovatie van ramen en deuren (glas en buitenschrijnwerk) (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. btw)
  • binnenrenovatie (met een maximum factuurbedrag van 5 000 euro + btw)
  • elektriciteit en sanitair (met een maximum factuurbedrag van 7 500 euro +btw)
  • (al dan  niet hybride) warmtepomp (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. btw)
  • warmtepompboiler (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. btw)
  • zonneboiler (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. btw).

Doe-het-zelf is alleen toegelaten voor de categorieën ‘binnenrenovatie’ en ‘elektriciteit en sanitair”. Voor de andere categorieën moet je werken met een aannemer.

Er is ook een Mijn Verbouwlening maar geen premie voor:

  • gascondensatieketel (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. btw, aan te vragen tot 31 december 2026) - enkel door de laagste inkomenscategorie van Mijn VerbouwPremie (zie daarvoor www.mijnverbouwpremie.be)
  • zonnepanelen (het volledige bedrag van de factuur, incl. btw).

Voorwaarden voor de te renoveren woning of appartement

De woning of het appartement ligt in het Vlaamse Gewest en moet minstens 15 jaar oud zijn op de aanvraagdatum van de lening. Het bouwjaar van de woning vind je terug op het Kadastraal uittreksel. Dat kan je online aanvragen.

Uitzondering: als je Mijn VerbouwLening aanvraagt voor investeringen in een zonneboiler, een (eventueel hybride) warmtepomp, een warmtepompboiler, zonnepanelen, volstaat het:

  • dat de woning vóór 1 januari 2014 is aangesloten op het elektriciteitsnet
  • of dat de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden is verleend, de woning voldeed aan de EPB-eisen en de EPB-aangifte is ingediend binnen de voorziene termijn.

Minder of korter terugbetalen dankzij Mijn VerbouwPremie

Voor de meeste werkzaamheden kan je een Mijn VerbouwPremie krijgen. Die wordt altijd in mindering gebracht van een uitstaande Mijn VerbouwLening voor werken die hiermee gefinancierd werden.

Via het VerbouwLoket kan je zowel Mijn VerbouwLening als Mijn VerbouwPremie aanvragen. Je moet bij aanvraag van een Mijn VerbouwPremie altijd aangeven of je een Mijn VerbouwLening bent aangegaan voor deze investeringen. De premie zal dan gebruikt worden als vervroegde afbetaling van jouw lening en komt dus niet op jouw rekening terecht. Bij de premieaanvraag kan je kiezen voor ‘maandelijkse aflossing verlagen’ of ‘looptijd van Mijn Verbouwlening verminderen’.

Voer je werken uit in meerdere categorieën (bijvoorbeeld dak, ramen en buitenmuren), maar ging je niet voor al die categorieën van werken Mijn Verbouwlening aan (bijvoorbeeld enkel voor het dak)? Je vraagt Mijn VerbouwPremie dan best apart aan voor de categorieën waarvoor je de lening aanging. Dan zal enkel de premie voor die categorie dienen voor de terugbetaling van de lening.

Extra, alleen voor woningen in Damme

Eigenaar-bewoners met een laag inkomen hoeven dankzij een bonus van de stad 2,5 procent op het leningsbedrag niet terug te betalen.

Naar een renteloze lening voor zeer lage inkomens?

Op termijn wil de Vlaamse Regering naar een renteloze renovatielening voor de zeer lage inkomens. Maar er is nog niet beslist wat een zeer laag inkomen is noch vanaf wanneer een renteloze lening zou kunnen.

Nog meer info nodig?

www.mijnverbouwlening.be 

Gepubliceerd op vrijdag 28 februari 2025
Campagnebeeld

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 68
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina