Waarom?
Toestellen die warmte produceren zoals wasmachines en droogkasten verbruiken veel elektriciteit. Dat geldt ook voor toestellen die koude produceren, dus voor koelkasten en diepvriezers.
De goedkoopste toestellen verbruiken vaak het meest. Op de lange duur ben je beter af met een zuiniger versie maar de hogere aankoopprijs past niet in ieders budget.
Met de kortingsbon kan je een energievretende koelkast, diepvriezer, wasmachine en droogkast vervangen door een zuiniger model. Daarmee betaal je minder voor je elektriciteit, vaak 10 tot 20 jaar lang.
Hoe werkt het?
De kortingsbon werkt alleen bij de deelnemende handelaars, niet bij onlineaankopen. Je vindt de handelaars uit je buurt op www.fluvius.be/nl/premies/kortingsbonnen/deelnemende-winkels.
Je vraagt de bon aan met jouw eID, je elektronische identiteitskaart, of Itsme op vlaanderen.be/mijnkortingsbon. Je kan kiezen voor een bon per mail of met de post. Per mail gaat het snelst en je hoeft de bon niet af te drukken. Toon de bon op je smartphone en de handelaar kan er mee overweg. Je koopt je toestel en aan de kassa krijg je vanzelf 250 euro korting.
De bon staat op naam, wie de bon aanvraagt moet ook het toestel kopen. Je mag wel meer dan één bon aanvragen, voorlopig zelfs vier, één voor elk type toestel. Per extra toestel vul je een extra aanvraag in.
Voor wie?
Je komt in aanmerking als het belastbaar gezinsinkomen niet hoger is dan een grensbedrag. Per persoon ten laste en per persoon met handicap is dat bedrag hoger.
Dat hoef je niet zelf op te zoeken of na te rekenen, vul gewoon de aanvraag in. Bewijsstukken zijn niet nodig: het programma ziet na of je al dan niet aan de voorwaarden voldoet en antwoordt bijna altijd automatisch. Dat gaat zeer snel. Je wordt verwittigd als je bij uitzondering toch een bewijs moet leveren omdat het programma bepaalde gegevens niet automatisch kan ophalen.
Krijg je als antwoord dat je inkomen te hoog is maar heb je het financieel toch moeilijk, bijvoorbeeld omdat je gezins- of financiële situatie onlangs veranderd is? Maak dan een afspraak met een medewerker van het lokale OCMW: hij of zij kan bekijken of je toch in aanmerking komt.
Voor welke toestellen?
Elk toestel heeft een energielabel. Droogkasten hebben nog het oude energielabel, van A+++ - zeer goed, tot G - zeer slecht. Voor koelkasten, diepvriezers en wasmachines is er een nieuw label van A - zeer goed, tot G - zeer slecht. Dat nieuwe label herken je aan de QR-code erbij.
Het energielabel geeft aan hoe efficiënt het toestel met energie omgaat. Het beste label is niet vanzelf het zuinigst, het formaat doet er ook toe. Een grote diepvries met label A verbruikt misschien meer elektriciteit dan een kleiner model met label B. Je bent best af met een toestel dat past bij jouw gezin. Als je met de kinderen uit huis voortaan genoeg hebt aan een kleinere koelkast win je twee keer: het kleiner model kost minder én verbruikt ook minder.
Het energielabel bepaalt of je de bon kan gebruiken:
- Een koelkast of een diepvries met label B of beter, dus ook voor label A.
- Een wasmachine met label A.
- Een droogkast met label A+++.
Dit zijn verplichte energielabels die onlangs werden verstrengd. Om het half jaar zal worden onderzocht of een verdere aanscherping nodig is.
Best nu aanvragen
Elke bon blijft 2 jaar geldig en de einddatum staat erop. Als je nu vier bonnen aanvraagt, één voor elk type toestel, heb je die al voor als je huidig toestel het opgeeft en kan je meteen een nieuw kopen. En je vermijdt straks achter het net te vissen. Omdat het oorspronkelijk geplande budget van de Vlaamse regering al niet meer volstaat, zal je binnenkort (vermoedelijk vanaf april 2025) geen bon voor een droogkast meer kunnen aanvragen. Je zal vanaf dan ook maar één keer om de 5 jaar een bon kunnen krijgen voor hetzelfde type toestel en niet meer dan 2 verschillende bonnen per 5 jaar. De nieuwe bonnen blijven ook maar 45 dagen geldig.
Mijn toestel doet het nog
Nieuwe koelkasten en diepvriezers worden veel beter geïsoleerd en de compressor en de regeltechniek zijn ook veel beter. Een toestel van 10 jaar of ouder met een minder goed energielabel doe je het beste de deur uit.
Een wasmachine verbruikt vaak minder dan een koelkast of een diepvries en is de laatste jaren niet spectaculair verbeterd. Aan een machine van meer dan 15 jaar hoef je geen grote kosten meer te doen, bij een ernstig defect ben je beter af met een nieuw, superzuinig exemplaar.
Een nieuwe droogkast met een warmtepomp is veel zuiniger dan een oude afvoer- of condensdroger. Een toestel met energielabel A+ of minder vervang je beter door een nieuwe superzuinige A+++.
Welk verschil maakt Mijn Kortingsbon?
De 250 euro korting op de aankoop is vast, ongeacht hoeveel je nieuw toestel kost. Voor een nieuwe kleine koelkast betaal je minder dan voor een grote koelkast.
Goede gewoontes
Zorg voor orde in je koelkast en diepvries. Zo vind je vlug terug wat je zoekt. Deze toestellen verbruiken het minst als je ze slechts kort opent.
Moderne wasmiddelen werken goed als je de was doet aan lage temperaturen. Een wasje draaien op 30 graden is 2 tot 3 keer goedkoper dan een wasje op 40 graden. Het is goed om één keer per maand een was te doen op 60 graden. Daarmee verwijder je restjes zeep en vuil en voorkom je nare luchtjes.
Laat de was buiten drogen als dat kan. Doe het alleen binnen als je de kamer goed verlucht.