Maar we zijn nonchalanter met afval dat via de rioolput, de gootsteen of het toilet in de riool terechtkomt. Er belandt nog altijd veel afval in onze riolen dat daar niet thuishoort en grote problemen veroorzaakt. Er zijn nochtans betere oplossingen en dat is hard nodig…
De huisriolering ontstoppen, het kan je veel geld kosten. De boosdoener, met stip op nummer 1, zijn vochtige doekjes die in een mum van tijd de afvoer kunnen verstoppen.
De straatriolering is er niet veel beter aan toe. Ondanks de 50 000 euro per week (!) die onze rioolbeheerders besteden aan het vrijhouden van straatkolken lopen elke winter straten onder omdat allerlei afval de doorstroming blokkeert.
Het vrijhouden van die straatkolken (de rioolputjes langs de kant van de weg) is van groot belang, want door de klimaatopwarming krijgen we steeds meer te maken met heftige regenbuien.
Ons afvalwater loopt via de straatriolering (meestal, maar nog niet overal) naar het zuiveringsstation en wordt daarna, gedeeltelijk gezuiverd, geloosd in waterlopen en uiteindelijk de zee. Peuken en poepzakjes, verf, olie en vet zwemmen de hele weg mee en komen uiteindelijk in de natuur terecht.
De campagne WAARDANWEL van Aquafin, AquaFlanders, de Vlaamse Milieumaatschappij en VLARIO leert ons waar de meest hardnekkige rioolverstoorders - peuken, verfresten, kakzakjes, frituurolie en vochtige doekjes - wel thuishoren. Het doel: voorkomen dat vervuilende producten in onze waterlopen terecht komen en zorgen dat de rioolput zijn werk kan doen: overtollig regenwater afvoeren.
Via de gootsteen of de wc?
Thuis spoel je via de gootsteen of de wc alleen de volgende zaken door:
- De 3 Ps: Plas, Poep en (wc-) Papier.
- Voedingsresten die door het zeefje in de gootsteen kunnen.
- Restanten van zeep en niet-bijtende huishoudelijke poetsmiddelen.
In de straatkolk?
Op straat gooi je helemaal niks want bij de eerste regenbui komt het terecht in een straatkolk. Zon straatkolk is geen vuilnisbak voor afval of afvalwater. Bij gescheiden riolering (1) zijn straatkolken alleen bedoeld voor regenwater. Wat via de kolken de riool ingaat, belandt dan samen met het regenwater in beken en rivieren en uiteindelijk in de zee – en dat willen we graag voorkomen.
WAARDANWEL leert je waar de hardnekkige rioolverstoorders thuishoren
- Vochtige doekjes, billendoekjes, schoonmaakdoekjes gaan in de grijze afvalcontainer. Ook al staat er op de verpakking dat ze afbreekbaar zijn. Want doorgaans zijn ze pas na enkele weken opgelost. Tegen die tijd hebben ze je afvoer, de riool of een pomp onderweg naar de zuivering verstopt.
- Peuken gaan in je grijze afvalcontainer of in speciale asbakken. Een sigarettenpeuk bevat schadelijke stoffen die tot 500 liter grondwater kunnen vervuilen en giftig zijn voor het waterleven. Een peuk doet er 15 jaar over om op te lossen in de natuur. Als je dat weet, dan snap je meteen waarom die niet in de riool hoort.
- Kakzakjes gaan in je grijze afvalcontainer of in de speciale hondenpoepbakjes. Plastic vergaat niet, het breekt heel langzaam af in steeds kleinere stukjes tot ze in de maag van een vis en zo in onze maag belanden.
- Frituurvet en frituurolie kunnen naar het kringlooppark. Olie en vetten vergroten niet alleen de kans op verstopping in je eigen afvoer, ze zijn ook erg moeilijk af te breken in de waterzuiveringsinstallatie.
- Verfresten breng je naar het kringlooppark. Ook met thinner en White spirit kan je er terecht. Breng deze mee in een gesloten bokaal.
Terloops, verfrollen en -borstels bewaar je - na de eerste verflaag - in een luchtdichte zak: ze blijven minstens een dag goed, klaar voor de tweede laag, en je bespaart flink wat dure verf. Na de laatste verflaag schraap je de meeste verf weer in de pot, rollen en borstels gaan in de grijze afvalcontainer. Weggooien en vervangen is beter dan uitwassen want verfresten breken heel moeilijk af in de waterzuivering.
Twijfel je over een ander afvalproduct? Op www.waardanwel.be kan je nagaan of het in de riool of ergens anders hoort. We geven je alvast nog een belangrijke tip: niet gebruikte of vervallen geneesmiddelen breng je terug naar de apotheek.
- (1) Wat is een gescheiden riolering? Dat kom je te weten op waardanwel.be/gescheiden-riolering