Je kan tegelijk met het hypothecair krediet voor de aankoop van een weinig energiezuinige woning of appartement ook een renovatiekrediet afsluiten. De Vlaamse overheid geeft je daarvoor rentesubsidie op voorwaarde dat de authentieke akte in 2024 wordt verleden.
De maximale looptijd van het renovatiekrediet bedraagt 20 jaar maar mag ook niet langer zijn dan de looptijd van het hoofdkrediet voor de aankoop van het pand.
Belangrijk! Je moet de twee leningen altijd samen afsluiten bij dezelfde financiële instelling. Een aankoop met eigen middelen en alleen lenen voor de renovatie geeft geen recht op de rentesubsidie.
Waarvoor?
Het renovatiekrediet met rentesubsidie dient om een woning of appartement met EPC-label E of F binnen de 5 jaar energiezuiniger te maken. Je mag de woning ook slopen en herbouwen.
Voor wie?
Elke nieuwe eigenaar kan een renovatiekrediet met rentesubsidie aanvragen. Het mag een tweede verblijf zijn of een woning om te verhuren en het inkomen speelt geen enkele rol, als je maar nieuwe eigenaar bent.
Het renovatiekrediet met rentesubsidie kan niet gebruikt worden voor de renovatie van woningen die niet van eigenaar veranderen. Om een pand dat je al bezit energiezuiniger te maken kan je, als je voldoet aan de voorwaarden, wel een Mijn VerbouwLening krijgen. Meer info op: www.damme.be/nieuwsdetail/6107/voordelig-lenen-voor-je-energierenovatie-in-2024
Hoe werkt het?
Je betaalt de renovatielening af aan de met je financiële instelling overeengekomen rentevoet. Elk jaar krijg je van de Vlaamse overheid een deel van de rente terug, de rentesubsidie.
Goed om weten: de financiële instelling kan geen hogere rentevoet toepassen voor het renovatiekrediet dan voor de hypothecaire lening voor de aankoop van de woning.
Hoeveel kan je lenen en hoeveel subsidie kan je krijgen?
Zowel het bedrag van de lening als de hoogte van de rentesubsidie gaan mee met het EPC-label dat je woning haalt na de aanpassingswerken.
Hoe energiezuiniger, hoe meer je kan lenen: tot 20 000 euro als je woning binnen de 5 jaar een EPC-label D haalt en 30 000 euro bij een EPC-label C. Ga je naar een EPC-label B dan kan je tot 45 000 euro lenen en zelfs tot 60 000 euro voor een EPC-label A. Voor een appartement gelden lagere bedragen.
En hoe energiezuiniger, hoe hoger de rentesubsidie: je krijgt 2 procent als je gaat voor een EPC-label D, 2,5 procent voor label C, 3 procent voor label B en 3,5 procent voor label A. Dit geldt zowel voor woningen als voor appartementen.
Onderschat het mogelijke voordeel niet. Voor de renovatie van een woning met label D komt 2 procent op een lening van 20 000 euro na 20 jaar neer op 4 369 euro rentesubsidie. Maar bij een lening van 60 000 euro op 20 jaar bedraagt de rentesubsidie 22 781 euro!
Hoe aanvragen?
Je kiest zelf met welke financiële instelling je in zee gaat. Deze instelling brengt de aankooplening én het renovatiekrediet met rentesubsidie voor jou in orde.
Bij welke banken en sociale kredietmaatschappijen kan je terecht? Je vindt de namen op www.vlaanderen.be/lenen-voor-een-woning/renovatiekrediet-met-rentesubsidie-bij-energierenovatie-na-aankoop
Energetische renovatie na aankoop verplicht
Je bent meestal verplicht om je energieverslindende woning na aankoop binnen de 5 jaar energiezuiniger te maken tot EPC-label D of beter. Het renovatiekrediet met rentesubsidie komt daarbij goed van pas.
Een woongebouw dat een beschermd monument of stads- of dorpsgezicht is of voorkomt op de vastgestelde inventaris van bouwkundig erfgoed, is vrijgesteld van de renovatieverplichting. Maar je kan natuurlijk wel een renovatiekrediet met rentesubsidie afsluiten als je dergelijk pand met EPC-label E of F aankoopt en verbetert.
Je zal als koper altijd weten of er een renovatieverplichting van toepassing is, want dit wordt vermeld in de onderhandse akte (compromis) en in de authentieke akte (bij de notaris).
Meer info over de renovatieverplichting op:
www.vlaanderen.be/een-huis-of-appartement-kopen/renovatieverplichting-voor-residentiele-gebouwen
Beter dan label D is nog meer steun
Je voldoet aan de renovatieverplichting als je een nieuw aangekochte energieverslindende woning (EPC-label E of F) binnen de 5 jaar verbetert tot EPC-label D. Een verbetering tot label D volstaat ook om een renovatiekrediet met rentesubsidie af te sluiten.
Je woning verbeteren tot EPC-label D is meestal vrij makkelijk en is niet duur. Een woning met EPC-label D is echter nog ver van energiezuinig. Je kan maar beter je woning meteen grondiger aanpassen tot minstens label C. Daarvoor kan je (behalve bij sloop en heropbouw) ook aanspraak maken op een aantrekkelijke EPC-labelpremie:
www.fluvius.be/nl/premies/epc-labelpremie
Er zijn ook nog andere premies mogelijk. Een totaaloverzicht vind je op www.vlaanderen.be/premies-voor-renovatie
Hoe beter het nieuwe label, hoe meer je woning waard is
De renovatieverplichting tot label D is maar een voorlopige tussenstap. In 2028, 2035, 2040 en 2045 wordt de lat telkens een trapje hoger gelegd. Label A is het einddoel voor iedere woning of appartement.
Wat betekent dat? Je voldoet nu aan de renovatieplicht als je een nieuw aangekochte woning met label E of F verbetert tot label D. Als je de woning (met label D) weer verkoopt tussen 2029 en 2035 dan zal de nieuwe eigenaar opnieuw moeten renoveren, nu tot minstens label C of beter! Als jouw koper weer voor kosten staat, vindt hij jouw woning vast minder waard. Of nog anders gezegd: jouw woning is meer waard als hij al voldoet aan de toekomstige renovatieverplichtingen.
Bereid je goed voor
Je moet het renovatiekrediet altijd samen en gelijktijdig afsluiten met de aankooplening. Je moet daarom al vrij vlug na de ondertekening van de koopovereenkomst (compromis) beslissen tot welk EPC-label je de woning zal renoveren. Dat is een belangrijke keuze want als je na 5 jaar niet met een nieuw EPC kan aantonen dat je woning voldoet, wordt het rentevoordeel geheel of gedeeltelijk teruggevorderd. Je riskeert ook een administratieve boete.
De verkoper moet je een energieprestatiecertificaat (EPC) bezorgen dat vanaf 2019 is opgemaakt. Het EPC vermeldt niet alleen een label maar bevat ook aanbevelingen over hoe je de woning energiezuiniger kan maken. Maar je laat je toch best deskundig adviseren welk label haalbaar is tegen welke prijs. Doe dat zeker nog voor je het renovatiekrediet aanvraagt en vooral als je de ambitie hebt om label B of A te halen. Je kan voor advies bijvoorbeeld terecht bij een ervaren architect.
Meer weten over het renovatiekrediet met rentesubsidie?
Lees eerst deze duidelijke brochure van het Vlaams Energie-&Klimaatagentschap:
Maak uw woning energiezuiniger (1)
Heb je daarna nog vragen? Ontdek alle voorwaarden waaraan je moet voldoen en hoe het precies zit met de rentesubsidie op de website van de Vlaamse overheid:
*Opgelet: geld lenen kost ook geld.
*Goed nieuws: de inflatie zorgt er voor dat elke afbetaling in principe een steeds kleiner deel van jouw inkomen vergt.
- (1) Let op: anders dan de voorpagina van deze brochure doet uitschijnen, is het renovatiekrediet met rentesubsidie niet beperkt tot woningen met renovatieverplichting. Het renovatiekrediet met rentesubsidie is ook mogelijk voor nieuw aangekochte woningen met label E en F die vrijgesteld zijn van de renovatieverplichting.