naar top

Welke verwarming in een nieuwbouw?

Welke (centrale) verwarming kies je voor een nieuwbouwwoning?

Een stookolieketel?

Een stookolieketel in een nieuwbouw kan niet meer. Zelfs als je niet kan aansluiten op aardgas. Dat is al zo sinds 1 januari van vorig jaar, om precies te zijn: voor elke omgevingsvergunning om te bouwen, aangevraagd vanaf 1 januari 2022.

Een hybride warmtepomp?

Een ‘hybride’ warmtepomp is een warmtepomp plus extra gasketel. Die werd speciaal ontwikkeld voor bestaande, niet zo goed geïsoleerde woningen: de gasketel springt bij als de warmtepomp niet genoeg warmte kan opbrengen.

‘Vanaf dit jaar 2023 is ‘minstens’ een hybride warmtepomp verplicht’, wordt vaak gezegd. Dat is een fabeltje dat telkens doorverteld wordt, maar er is niets van aan. Een hybride warmtepomp is NIET verplicht: het stond een paar jaar geleden wel zo in een visienota van de Vlaamse regering maar is allang geschrapt. Dat is ook logisch: die extra gasketel is niet nodig want elke nieuwbouw is goed geïsoleerd.

Een gasketel?

Aardgas kan nu al niet meer voor een nieuwbouw uit een ‘groot project’: geen aardgasaansluitingen meer bij nieuwe grote projecten.

Aardgas is voor elke bouwer een eindig verhaal: voor vergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2025 kan geen enkele nieuwbouw nog aansluiten.

2023 en 2024 zijn overgangsjaren. Voor vergunningen sedert 1 januari 2023 zijn alleen nog installaties op ‘lage temperatuur’ van maximaal 45° toegelaten. Met de isolatie van vandaag is de vroegere 60° of meer niet nodig, 45° volstaat voor het water in het verwarmingssysteem. Ook als het buiten ijskoud is.

Op 45° verbruikt een condenserende gasketel minder en als die ooit de geest geeft kan een warmtepomp die makkelijk vervangen.

Een warmtepomp?

Dat is de meest logische keuze: waar de beste gasketel zowat 95 procent van de verbruikte energie omzet in warmte – er gaat nog altijd 5 procent of meer verloren – gaat bij een warmtepomp niets verloren. Integendeel, een warmtepomp levert veel meer warmte dan ze energie verbruikt! Je kan hier makkelijk doorklikken naar de website van de Vlaamse overheid voor informatie over de verschillende soorten: www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/groene-energie

Een warmtenet?  

Vandaag gaat maar één optie boven een warmtepomp: een warmtenet. Daarvoor kan men de warmte op overschot van bedrijven in de buurt gebruiken of lokaal opgewekte groene warmte. Bestaande warmtenetten in Vlaanderen liggen in industriegebied en woonwijken met een dichte bebouwing. In Damme is er geen warmtenet.

Een pelletketel?

Een pelletketel verbrandt zaagmeel en houtafval geperst in korreltjes, ‘pellets’.

Hout is een hernieuwbare brandstof. Maar met een donkere kant: hout verbranden geeft fijn stof en andere verbrandingsgassen die niet goed zijn voor onze gezondheid.

Een pelletketel geeft minder fijn stof dan een houtkachel maar  kan toch veel overlast veroorzaken, zeker bij mist of windstil weer. In een dichte bebouwing is dat geen goede keuze.

Besluit

Stookolie kan niet en aardgas is straks einde verhaal. Pellets zijn geen fossiele brandstof maar toch af te raden. Een warmtepomp is de meest logische keuze om een nieuwbouw te verwarmen als er geen warmtenet in de buurt is.

Gepubliceerd op donderdag 01 juni 2023
figuurtje met warmtepomp

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 68
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina