Er zijn veel goede redenen om als gepensioneerde je eigen woning energiezuinig te maken.
Een hoger verbruik voor verwarming
Het grootste deel van de energiefactuur in een oudere woning gaat altijd naar verwarming.
Je bent wellicht meer thuis dan vroeger. Je kan niet langer de verwarming overdag op een lagere temperatuur zetten zoals je deed toen je nog uit werken ging. Je zal het misschien ook vlugger koud krijgen als je ouder wordt. Met de nodige energiemaatregelen in je woning kan je energiefactuur toch flink dalen.
Je woning wordt meer waard
Misschien twijfel je of je nog lang genoeg in je woning zal blijven om de investering terug te verdienen? Een investering in energiemaatregelen is geen weggegooid geld. Ooit wordt je woning wellicht verkocht. Nieuwe eigenaars van woongebouwen met een slecht EPC-label zijn nu al verplicht om binnen de 5 jaar na overdracht (zoals aankoop, erfpacht,...) de woning energetisch te renoveren. Deze renovatieplicht geldt ook voor vakantiewoningen en tweede verblijven maar niet voor beschermde monumenten, voor woningen in een beschermd stads- of dorpsgezicht noch voor woningen die voorkomen op de inventaris van bouwkundig erfgoed. Ook een erfenis van een woning leidt niet tot renovatieplicht.
Voorlopig is alleen de renovatie van energieverslindende gebouwen met een EPC-label E of F tot minstens EPC-label D verplicht. Maar in 2028 zal de renovatieplicht al een eerste keer worden uitgebreid. Een nieuwe eigenaar van een woning met EPC-label D, E of F zal verplicht moeten renoveren tot minstens label C. Een woning aangekocht vanaf 2035 moet 5 jaar later minstens een label B halen. Bij een aankoop vanaf 2040 zal de nieuwe eigenaar ervoor moeten zorgen dat de woning binnen de 5 jaar een A-label haalt. Hier zie je het langetermijnpad na 2023.
Kopers zullen steeds meer rekening houden met het EPC-label. Woningen met een goed EPC-label zijn daardoor meer waard bij een verkoop.
Ben je er zeker van dat je hoogstens nog enkele jaren in je woning blijft én dat het huis daarna wordt afgebroken? Kies dan voor energiemaatregelen met een korte terugverdientijd zoals dak- of zoldervloerisolatie en/of de vervanging van een oude centrale verwarmingsketel door een zuinige condensatieketel op gas.
Een hoger zelfverbruik waardoor zonnepanelen nog winstgevender worden
Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten licht om in elektriciteit. Op het zuiden gerichte pv-panelen hebben de hoogste opbrengst en produceren het meest rond de middag. Zelfs bij (lichte) bewolking is de stroomproductie nog altijd behoorlijk.
Zelfverbruik betekent: de elektriciteit van de zon onmiddellijk verbruiken. Naar schatting verbruiken eigenaars van zonnepanelen gemiddeld 30 procent van de opgewerkte elektriciteit zelf. Het overschot wordt op het net geïnjecteerd.
We verbruiken nooit 100 procent van de geproduceerde elektriciteit voor ons eigen verbruik op het moment dat deze opgewekt wordt. Want we verbruiken vaak minder dan de panelen produceren. Dat is zeker het geval als we niet thuis zijn.
Hoe hoger je zelfverbruik hoe meer je kan besparen op je elektriciteitsfactuur. Om dit goed te begrijpen moet je weten dat een digitale meter verplicht is als je nieuwe zonnepanelen plaatst. Die meter registreert de stroom die je niet onmiddellijk verbruikt en in het elektriciteitsnet injecteert apart van de stroom die je afneemt van het net in de uren dat jouw panelen niet of weinig produceren. Belangrijk is dat je aanzienlijk meer betaalt voor de elektriciteit die je afneemt van het elektriciteitsnet dan je krijgt voor het overschot dat je op het net zet. Het gevolg: hoe meer jouw verbruik samenvalt met de momenten waarop de zonnepanelen elektriciteit produceren, hoe minder elektriciteit je moet afnemen van het net en hoe beter voor jouw portemonnee.
Het is dus voordelig als je de zonnestroom gebruikt op het moment van productie. Kook je elektrisch? Dan is het voordelig als je s middags warm eet. Je laat ook best de wasmachine, de droogkast en de vaatwasser draaien tijdens de uren dat de zonnepanelen veel elektriciteit produceren. Dat is niet zo makkelijk en veilig als je overdag uit werken gaat. Maar, wellicht ben je wel meer overdag thuis als je met pensioen bent. Je kan dan ook makkelijker rekening houden met de weersvoorspellingen. Vandaag is het bewolkt, morgen schijnt de zon? Dan doe je de strijk morgen. Met deze eenvoudige aanpassingen stijgt je zelfverbruik vast al boven 30 procent. Je leest het goed: zonnepanelen brengen meer op als je met pensioen bent!
Een hogere Mijn VerbouwPremie
Je pensioen is helaas lager dan wat je verdiende toen je nog werkte. Daardoor stijgt wel de kans dat je hoort bij de laagste of middelgrote inkomens volgens Mijn VerbouwPremie. Dat levert je als eigenaar-bewoner een hogere premie op voor allerlei energiebesparende werkzaamheden in je woning.
Lage inkomens krijgen tot 50 procent van de factuur en de middelste inkomens krijgen tot 35 procent. Er is wel altijd een maximaal bedrag.
De inkomensgrenzen voor eigenaar-bewoners van de laagste inkomenscategorie voor aanvragen in 2024 zijn:
- Alleenstaande: jaarlijks inkomen ten hoogste 40 860 euro.
- Alleenstaande en 1 persoon ten laste: jaarlijks inkomen ten hoogste 57 190 euro. Per extra persoon ten laste: + 4 170 euro.
- Koppel: jaarlijks inkomen ten hoogste 57 190 euro. Per extra persoon ten laste: + 4 170 euro.
De inkomensgrenzen voor eigenaar-bewoners van de middelste inkomenscategorie voor aanvragen in 2023 zijn:
- Alleenstaande: jaarlijks inkomen tussen 40 860 euro en 51 990 euro.
- Alleenstaande en 1 persoon ten laste: jaarlijks inkomen tussen 57 190 euro en 74 280 euro. Per extra persoon ten laste: + 4 170 euro.
- Koppel: jaarlijks inkomen tussen 57 190 en 74 280 euro. Per extra persoon ten laste: + 4 10 euro.
Wat telt is het gezamenlijk belastbaar inkomen vermeld op het laatst bekende aanslagbiljet.
Alle info vind je op www.mijnverbouwpremie.be.
Meer kans op een voordelige Mijn VerbouwLening
We vallen in herhaling: Je pensioen is lager dan wat je verdiende toen je nog werkte.
Daarmee stijgt de kans dat je hoort bij de eigenaar-bewoners met de laagste of middelgrote inkomens volgens Mijn VerbouwPremie. Daardoor kan je recht hebben op een voordelige Mijn VerbouwLening om de werkzaamheden te financieren waarvoor je een Mijn VerbouwPremie kan krijgen.
Voor een condensatieketel is er geen Mijn VerbouwPremie meer, maar wie behoort tot de laagste inkomenscategorie kan nog altijd de voordelige Mijn VerbouwLening krijgen.
Voor fotovoltaïsche zonnepanelen is er in 2024 geen een premie meer. Maar je kan voor de plaatsing van nieuwe zonnepanelen wel de voordelige Mijn VerbouwLening krijgen, ook in 2024.
Voor aanvragen in 2024 bedraagt de rentevoet 2,75 procent. Deze rentevoet blijft onveranderd tijdens de looptijd van de lening.
Alle info vind je op www.mijnverbouwlening.be
Je kan de lening aanvragen zodra je één of meer offertes hebt. Er is geen leeftijdsbeperking. Het Energiehuis WVI zal alleen nagaan of je in staat bent de lening terug te betalen.
De stad Damme betaalt een bonus van 2,5 procent op het leningsbedrag als je behoort tot de lage inkomenscategorie. Daardoor moet je een deeltje van de lening nooit terugbetalen. Meer info vind je in dit artikel op de website van onze stad: een nog voordeliger mijn energielening dankzij een bonus van de stad
Wacht niet langer
Als je al wat ouder bent is er zeker geen reden meer om de investering in een energiezuinige woning nog langer uit te stellen.
Denk er ook aan dat Mijn VerbouwPremie voor de lage en middeninkomens vermindert vanaf 2025. De lage inkomens krijgen dan niet langer een premie tot 50 procent maar tot 35 procent van de factuur. De middelste inkomens krijgen dan nog tot 25 procent in plaats van tot 35 procent.
Je kan dus maar beter snel een aannemer zoeken en ervoor zorgen dat je voor eind 2024 een eindfactuur hebt zodat je nog dit jaar de hoogste premie kan aanvragen.
(Dit artikel is laatst aangepast op 28 februari 2024)