Energiecoach William ontzorgt eigenaars en verhuurders bij het plaatsen van dakisolatie, muurisolatie en het vervangen van ramen, deuren en garagepoorten in woningen.
We stelden hem enkele vragen.
Enkel glas of verouderd dubbel glas is het zwakke punt van oudere woningen. Nieuwe ramen met hoogrendementsglas zorgen voor een lagere energiefactuur. Hoe ga je tewerk als iemand je hulp inroept voor het vervangen van ramen en buitendeuren?
William: Met hoogrendementsglas kan je inderdaad veel besparen. Bovendien verhoogt tegelijk het comfort. Het is afgelopen met het koude gevoel als je naast het raam zit. Je zegt ook vaarwel aan de condensvorming aan de binnenzijde van het glas!
Je kan er eventueel voor kiezen om alleen het glas te vervangen als het houtwerk nog in goede staat is, maar het beste resultaat krijg je met volledig nieuwe ramen en deuren. Ik kom thuis de ramen en deuren meten en neem enkele fotos. We bespreken je wensen: kies je, zoals de meeste gezinnen, voor het betaalbare en onderhoudsarme PVC, of wil je een ander materiaal? Waar wil je ramen die open kunnen draaien en/of op kipstand? Plaats je ventilatieroosters in de ramen of zijn er andere ventilatiemogelijkheden? Ik zorg er in elk geval voor dat de nieuwe ramen aan alle technische eisen voldoen opdat je recht zou hebben op een Mijn VerbouwPremie. Zo moet je bijvoorbeeld 1.0 glas nemen, of glas met een nog lagere (dus betere) U-waarde.
Ik kan, als je dat wil, offertes vragen aan drie lokale aannemers uit ons bestand en de aanbiedingen met elkaar vergelijken. De aannemer van jouw keuze zal de ramen en deuren definitief meten en daarna het werk uitvoeren. Ik controleer of alles in orde is en je de eindfactuur mag betalen.
Veel warmte verdwijnt door de muren van ons huis. Een makkelijke en betaalbare ingreep is na-isolatie van spouwmuren. Hoe ga je tewerk?
William: Ik boor een gaatje in een kruising van voegen en meet de breedte van de spouw. Vijf centimeter is het minimum voor een goed resultaat en een voorwaarde voor de Mijn VerbouwPremie. Daarna meet ik het vochtgehalte van de muren. Na-isolatie van vochtige muren is namelijk af te raden. Ik kijk ook met een speciale camera in de spouw en onderzoek of die niet te sterk verontreinigd is door resten van mortel of afgebrokkelde bakstenen.
Ik zal, als je dat wil, offertes vragen aan enkele betrouwbare aannemers waarover we tevreden zijn. De aannemer maakt op regelmatige afstanden gaatjes in de voegen, blaast speciaal behandelde glaswol in de spouw en maakt de gaatjes weer dicht. Meestal is de klus in één dag geklaard.
Men kan bij mij uiteraard ook terecht voor advies en begeleiding bij het isoleren van de buitenmuren. Isoleren aan de buitenkant is veel duurder dan spouwmuurisolatie maar heeft ook voordelen: de aannemer kan een veel dikkere laag isolatie aanbrengen en je buitenmuren zijn weer zo goed als nieuw.
Het zijn vast drukke tijden?
William: De hoge energieprijzen zetten veel mensen aan tot actie. Bovendien zijn er nu aantrekkelijke Mijn VerbouwPremies en voor veel mensen ook een zeer voordelige Mijn VerbouwLening.
Houd rekening met enkele weken wachttijd als je een afspraak wil maken voor een huisbezoek. Het blijft vast druk want alleen voor eindfacturen in 2024 krijgen gezinnen die behoren tot de lage inkomenscategorie voor werken aan dak, muren en ramen nog een premie tot 50 procent van de factuur van de aannemer, in 2025 daalt de premie tot 35 procent. Als je behoort tot de categorie van de middelste inkomens krijg je in 2024 een premie tot 35 procent van de factuur, in 2025 nog 25 procent.
Wil je graag zelf de handen uit de mouwen steken en je dak- of zoldervloer isoleren? Voor aankoopfacturen tot en met 30 juni 2024 kan je nog een premie krijgen:
https://www.vlaanderen.be/premie-voor-doe-het-zelf-isolatie-van-dak-of-zoldervloer-via-fluvius
Een nauwkeurige plaatsing is van groot belang. De Woonwinkel organiseert samen met stad Damme workshops waar ik toon hoe je dat doet. Bij ingewikkelde daken of bij problemen ga ik ook bij doe-het-zelvers aan huis voor advies. Maar ik kan natuurlijk ook het werk begeleiden als je de dak- of zoldervloerisolatie laat plaatsen door een aannemer.
Voldoende dikke en goed geplaatste dakisolatie is altijd het eerste wat we aanraden voor een lagere energiefactuur. Vaak is er wel al dakisolatie maar is de isolatielaag helemaal niet dik genoeg, zijn er kieren, ontbreekt een dampscherm of is het gescheurd. Het is nu het moment om daar iets aan te doen.
Je staat er hopelijk niet alleen voor?
William: Voor hulp bij de aanvraag van premies en lening kan iedereen na afspraak op dinsdagvoormiddag terecht bij mijn collegas van het Woonloket in het Sociaal Huis in de Brouwerijstraat 4 in Sijsele.
Voor advies over technieken (warmtepomp, warmtepompboiler, zonnepanelen, …) kan men terecht bij de medewerkers van het Energiehuis WVI.
Hoeveel betalen mensen als ze een beroep doen op De Woonwinkel?
William: Ons advies én de volledige begeleiding is gratis. Dus ook voor het opvragen van offertes, bespreking van de prijsbestekken, controle van de werken en het aanvragen van de mogelijke premies hoeft men niet te betalen. Dat is mogelijk dankzij de lokale besturen Damme, Beernem, Oostkamp, Zedelgem en Torhout.
Een afspraak met de energiecoach of met de loketmedewerker van De Woonwinkel kan via 050 250 138 of info@dewoonwinkel.be
Neem ook eens een kijkje op www.dewoonwinkel.be en www.wvi.be/burger/energiehuis.
(Dit artikel is laatst aangepast op 12 april 2024)