Het loont om de zonnestroom zoveel mogelijk te gebruiken op het moment van productie eenmaal je een digitale meter hebt. Dit geldt niet alleen voor iedereen die vanaf 2021 nieuwe zonnepanelen plaatst maar ook als je een digitale meter hebt en al vroeger zonnepanelen plaatste. Dat is een gevolg van de publicatie op 1 maart 2021 van het arrest van het Grondwettelijk Hof dat de toepassing van de terugdraaiende teller vernietigt bij prosumenten met een digitale meter. Hun elektriciteitsmeter draait sinds die dag niet langer virtueel terug.
Verbruik terwijl je panelen produceren
Een thuisbatterij kan een groot effect hebben op je zelfverbruik maar de rendabiliteit is twijfelachtig. De afschaffing van de Vlaamse premie voor thuisbatterijen die niet voor 1 april 2023 zijn gekeurd, maakt een thuisbatterij nog minder aantrekkelijk.
Je kan best eerst proberen zonnestroom direct te verbruiken om je zonnepanelen maximaal te laten renderen. Dat kan door stroomvreters zo veel mogelijk te gebruiken op de uren dat de zonnepanelen veel stroom opwekken. Grote stroomvreters zijn vooral de toestellen die warmte produceren zoals een wasmachine, een wasdroger, een vaatwasser, een strijkijzer, een boiler of geiser. Je hoeft niet altijd thuis te zijn om in de goede zonne-uren stroom te verbruiken. Veel toestellen hebben een uitstel- of programmeerfunctie.
Zonnepanelen produceren optimaal bij helder, zonnig weer. Maar bij (lichte) bewolking is de stroomproductie nog altijd behoorlijk. Op bewolkte dagen kan je het gebruik van elektrische toestellen spreiden. Op dagen met een stralende zon kan je wel beter meerdere toestellen gebruiken op de beste uren van de dag. Bij zuidgerichte panelen is dat tussen 10 en 16 uur, met een piek rond de middag.
Verhoog je zelfverbruik zonder moeite
Als je een elektrische (warmtepomp)boiler hebt dan kan je die het beste afstemmen op de productie van je zonnepanelen. In vele gevallen loont het om dat proces te automatiseren via een energiemanagementsysteem (EMS).
Een elektrische auto kan je thuis opladen met een slimme laadpaal die de laadsnelheid laat variëren met de productie van zonnestroom én met het andere stroomverbruik in huis.
Beperk je verbruik als je panelen niet produceren
Het aandeel zelfverbruik neemt af door stroomverbruik als het donker is. Vervang daarom je lampen door zuinige ledverlichting. Verminder ook het verbruik dat je niet kan beperken tot overdag, kies daarom een superzuinige koelkast en diepvries.
Kook je vooral s avonds als de zon er niet meer is? Koken op inductie is veel zuiniger dan op een gewoon elektrisch fornuis. Maar pas op: als je kookt op vier vuren tegelijk en/of de boostfunctie gebruikt dan riskeer je een hoge verbruikspiek, zeker als er nog andere energievreters aan het werk zijn. Sinds 1 januari 2023 betaal je een capaciteitstarief op basis van de gemiddelde maandpiek van de jongste 12 maanden. De maandpiek is het hoogste kwartiervermogen dat je in een maand hebt gebruikt. Het wordt geregistreerd door de digitale meter. Heb je nog geen digitale meter? Dan betaal je een vast bedrag.
(dit artikel is laatst aangepast op 6 februari 2024)